Informatikatörténeti tárlat

A Digitális Erőmű ideális helyszín ahhoz, hogy a látogató ízelítőt kapjon a magyar informatika történetéből. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság együttműködésével, az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány gazdag gyűjteményéből kiválasztott eszközök a hazai informatikatörténet emblematikus tárgyai. Tárlatunkon megtalálhatóak a számítóközpontok jellegzetes berendezései, olyan magyar gyártóktól és fejlesztőktől, mint a Videoton, a Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI) és a Magyar Optikai Művek (MOM). A múlt szekrény méretű monstrumai különös ellenpontjai a zsebünkben lapuló okostelefonoknak. Láthatunk néhány tárgyat a digitális kultúra előtti világból: stencilgépet és mikrofilmolvasót. Megtekinthetjük az első személyi számítógépeket – és a világ első mikrofloppyját, Jánosi Marcell találmányát, az MCD-1- et. Negyedszáz tárgy: lépcsőfokok a digitális kultúra felé.

További látnivalók

Barátkozás az Arduino Uno mikrovezérlővel

Az Arduino nagyon népszerű az elektronikával és robotikával hobbi szinten foglalkozók körében és egyben remek eszköz az informatika és programozás világának megismertetésére. Hogy mire használjuk, az csak a kreativitásunktól függ.

A Manda 3D képanyagainak megismerése

Az érdeklődő korosztály egy érdekes válogatást kap a mandadb 3D anyagaiból. A bemutató kapcsolódik a tananyaghoz, elsősorban a művészetek, nép kultúra és történelem területéről.

Néptánc – tánc sarok

A magyar néptánc, népzene ezerszínű arculatából kiemelve a leányok Gömör, Felvidék, Domaháza, Zemplén vidékeinek tánclépéseit, dalait leánykarikázó formában, a fiúk pedig Hortobágy, Domaháza, Szatmár motívumait mutatós fiú verbungot, eszközös táncot ismerhetik meg.

Árnyjáték

Állatok, különböző jellegzetes figurák árnyképeinek megjelenítésével rövid, a gyermekekkel közösen kitatált történetek, mesék kelnek életre a Kárpát-medence kiállítás területén.