Losonc

Egykor Nógrád vármegye kereskedelmi, pénzügyi és kulturális központja Losonc városa közel ezeréves múltra tekint vissza. Az Ózdtól autóval egy órára az Ipoly mentén fekvő városban számtalan kulturális esemény váltja egymást, melyek a vásárok és népi hagyományok történelmére hagyatkoznak.
Az idelátogató kirándulóknak remek kikapcsolodást nyújt az 1884-ben angol és francia mintára alapított Városi park (régi nevén Erzsébet park, vagy Kultúra és pihenés parkja), melynek 17 hektárnyi területén több mint 65 fafaj, köztük 35 ritkaság található. A parkban elhelyezkedő halastavon tavasztól-őszig csónakázni, télen korcsolyázni is lehet.

A város kulturális intézményei közé tartozik még a Nógrádi múzeum és képtár. A történelmi gyüjtemények alapját itt a bronzból készült dísztárgyak és ékszerek képezik a közép-bronzkorszakból, valamint a régi nógrádi ipar készítményei, a zománcozott termékek, üvegipari és kerámia termékek. Az alkotómüvészet gyüjteményeiben helyet kaptak a városban és annak környékén élt müvészek alkotásai. Azév folyamán különbözö kiállítások és akciók kerülnek megrendezésre, amelyek között a legjelentősebb a Nemzetközi kerámia szimpózium.

Városi Információs Központ

Városi Információs Központ tagja az Információs Központok Szövetségének Szlovákiában, mely átfogó ismereteket nyújt nem csak a Losonci lakosoknak, hanem a szlovák és a külföldi látogatóknak.


Városi információs központ Divadlo B.S. Timravy, Námestie republiky 5, 984 01 Lučenec

hu.lucenec.sk/varosnezes.phtml?id3=67264

További látnivalók

Rimaszombat

Az Ózdtól mindössze 40 percre található a város egyik testvérvárosa, Blaha Lujza szülővárosa Rimaszombat, amely számos kulturális és szabadidős programmal szolgál a városba érkezők számára.

Nemzeti Filmtörténeti Élménypark

Legyél te is részese a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark világának, gyere és gazdagodj új élményekkel! A Nemzeti Filmtörténeti Élménypark a több, mint 150 éves múlttal rendelkező kohászati üzem területén valósult meg, a több mint 100 éves ipari műemléki épület hasznosításával.