KÉPMÁS MÁSKÉPP – avagy a sötétkamra rejtelmei

Működő analóg fotográfiai laboratórium a Digitális Erőműben

Napról napra exponenciálisan növekszik világfalu digitális őserdejében a vizuális analfabéták száma. Az emberléptékű analóg technikai eljárások időt adtak az ember számára, hogy a látható élményt alaposan feldolgozza, legyen ideje azonosulni a vizuálisan megragadhatóval.

Ezért fogjuk tanítani az esztétikus hagyományos képrögzítést s a laboratóriumi előhívási munkálatokat elsőként az Erzsébet-tábor diákjainak, később pedig 6 fős, előzetesen regisztrált csoportoknak.

Mire leszünk képesek?

  • A diákok által készített fekete-fehér negatívok minőségi előhívása
  • Fekete-fehér negatívokról történő pozitív képek előhívása egészen a kiállítási méretig
  • Reprográfiai eljárások hagyományos módszerekkel
  • Analóg fényképezőgépekkel történő kültéri és beltéri vizuális információ rögzítés

A foglalkozásokat Bódi László pedagógiai szakértő, a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Tanszékének volt oktatója.

További látnivalók

Digitális műhely

Műhelyünkben kialakításra került egy drónszimulátor sarok, ahol a kezdő pilóták is kipróbálhatják magukat, ráérezhetnek a drónok valósághű irányítására. Ezután jöhet az éles bevetés a drónsimogatóban, ahol kollégáink segítséget nyújtanak a drónok kezeléséhez.

Barátkozás az Arduino Uno mikrovezérlővel

Az Arduino nagyon népszerű az elektronikával és robotikával hobbi szinten foglalkozók körében és egyben remek eszköz az informatika és programozás világának megismertetésére. Hogy mire használjuk, az csak a kreativitásunktól függ.

A MaNDAdb 3D-ben digitalizált kultúrkincseinek bemutatása

Az érdeklődő korosztály egy válogatást tekinthet meg az iskolai tananyag egyes kiemelt területeihez (történelem, hon- és népismeret – népi kultúra) kapcsolódóan a kulturális adatbázis (MaNDA adatbázis) 3D-ben digitalizált elemeiből.

Néptánc – táncsarok

A magyar néptánc, népzene ezerszínű arculatából a lányok Gömör, Felvidék, Domaháza, Zemplén vidékeinek tánclépéseivel, dalaival leánykarikázó formájában ismerkedhetnek meg, míg a fiúk a hortobágyi, domaházi, szatmári motívumokra épülő verbunkot és eszközös táncot gyakorolhatják.