Innovativ hunok a Digitális Erőműben

Intézményünk, a Digitális Erőmű adott helyet az Ózdi Szabadegyetem legutóbbi előadásának. A felvezető program Dulai Lajos „Emberek a nagyvilágból” című fotókiállításának ünnepélyes megnyitója volt. Először Bojtos Zoltán intézményvezető köszöntötte az egybegyűlteket, majd a kiállítás egyik patrónusa, Lőw Gábor a Hotel Ózd ügyvezetője osztotta meg gondolatait az érdeklődőkkel.

A fotóriporter utazásai során számtalan portrét készített, megörökítve különféle népek arcvonásait. Ebből a képanyagból válogatta ki azt a 43 darab alkotást, amely mintegy 32 ország etnikumát mutatja be a nagyközönségnek.

Ugyancsak ezen a napon egy másik tárlattal is bővült intézményünk kiállításaink sora. Dr. Obrusánszky Borbála történész, etnográfus nálunk helyezte el azokat a tárgyi emlékeket, amelyek mongóliai ásatások során kerültek elő. A „Hun és magyar emlékek Barkóföldön” című kiállítást Dr. Batbayar Zeneemayadar, Mongólia magyarországi nagykövete nyitotta meg, aki utalt a két nép közötti rokoni kötelékre, valamint a politikai és diplomáciai kapcsolatok terén való szoros együttműködésre. A tárlaton dísztárgyak, használati eszközök, ruhadarabok, ékszerek és írásos emlékek is láthatók. Mindezek mellé kiegészítésként szolgának azok a fotók, amelyek az ásatások helyszínét, körülményeit és a feltárást végző régészeti csoport munkáját mutatják be 17 tablón keresztül.

A megnyitó után citerazene és népdalok csendültek fel a Domaházi Hagyományőrző Egyesület előadásában valamint néptánc is szerepelt a műsorban. Ezután Dancsok Tamás a Szabadegyetem előadássorozat főszervezője köszöntötte Dr. Obrusánszky Borbálát a színpadon. A hun-magyar rokonságot kutató, ózdi születésű történész célja a tudományos ismeretterjesztés, ezen belül is Belső-Ázsia történelmének, kultúrtörténetének, valamint a lovasnomád népek életmódjának megismertetése a nagyközönséggel. A szakember a hun-magyar innovatív találmányok témájában tartott előadásában kitért a sztyeppék népeinek társadalmi felépítésre, a férfi-női egyenjogúság kérdésére, a vérszerződés jelentőségére, valamint a hun harcmodor jellemzőire. Utalt arra is, hogy kultúrtörténeti szempontból Európa mennyi mindent köszönhet a hun népeknek.
Az évadzáró előadás rendhagyó módon fejeződött be. A mongol nagykövet valamint Maczó József helyi előadóművész gitárzene kíséretében magyar népdalokat énekeltek a közönségnek.

A képekre kattintva galéria nyílik meg.