Rangos elismerés az egykori kohászati üzemnek

Két díjat is nyert a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. Kultúrgyár Projektje az idén, 20. alkalommal megrendezésre került Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton.

A FIABCI Magyar Tagozata, a Magyar Ingatlanszövetség a Kulturális Kategória Első Díját és a Magyar Ingatlanszövetség Különdíját ítélte oda az egykori ózdi kohászati üzem területén megvalósult beruházásnak és építészeti rehabilitációnak.

A projekt célja volt az épített örökség megóvása, a barnamezős területek revitalizációja, ipari örökségből kulturális közösségi tér létrehozása. Az eredmény a 2016-ban átadott Nemzeti Filmtörténeti Élménypark és Digitális Erőmű épületei lettek, amelyek nem először kerülnek az építész szakma fókuszába. A két intézmény több nemzeti és nemzetközi jelölést tudhat magáénak, illetve az áttervezést irányító építész, Csontos Györgyi DLA tervezői munkáját 2017-ben a Pro Architectura díjjal ismerték el.

A Magyar Ingatlanszövetség által meghirdetett Nívódíj pályázatra számos elismert magyarországi ingatlanfejlesztő küldte be pályaművét. A Forum Hungaricum Nonprofit Kft. számára azért is bír kiemelt fontosággal az oklevél, mivel a megmérettetés egyrészt rangos nemzeti fejlesztők, tervezők munkájának magas színvonalát reprezentálta, másrészt kiemelte az építészeti örökség kulcsfontosságú szerepét a magyar kultúrában.