Véget ért a III. Digitális Napok

Harmadik alkalommal is eredményesen zártuk a Digitális Napok elnevezésű programsorozatunkat a Digitális Erőműben. Csapatunk sokat dolgozott annak érdekében, hogy látogatóinkkal megismertessük a virtuális világ, a robotika, technika és az informatika legújabb vívmányait. Rendszeresen visszatérő kiállítóink mellett új partnerekkel is gazdagodtunk, s ennek köszönhetően még színesebb lett a Digitális Napok programkínálata.

Pénteken főként diákok és pedagógusok látogattak el hozzánk. Rendezvényünket dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg, majd Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos mondott köszöntőbeszédet. Dr. Czap László a Miskolci Egyetem rektorhelyettese is méltatta szavaival a programot, végül pedig Lovas Lajos a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója osztotta meg gondolatait a közönséggel.

Látogatóink egy hatalmas térben találkozhatnak a legfrissebb technológiai vívmányokkal, és igyekeztünk arra inspirálni őket, hogy minél több eszközt és fejlesztést kipróbáljanak. Nagy sikere volt az egri Eszterházy Károly Egyetem LEGO-robotainak valamint fizika-kémia bemutatójának. A kísérleteket végző tanárok célja a természettudományok, valamint az egyetem „Varázstorony” műhelyének népszerűsítése volt. Sokan keresték fel a Miskolci Egyetem standját, ahol intelligens robotokkal és automatizált megoldásokkal lehetett ismerkedni, sőt az adatbányászat rejtelmeibe is bepillanthattak. A budapesti Abacusan Stúdió munkatársai elsősorban az általános iskolásokat varázsolták el eszközeikkel. Gyerekek által készített, színes kockákból összeállított robotokat, valamint logikai és térlátást fejlesztő játékokat hoztak magukkal. Igazi különlegességnek számítottak a végtaghiányos gyerekek számára kifejlesztett 3D robotkezek és karok. Sztojanov Krisztián az E-Nable nemzetközi mozgalom egyik hazai önkéntese ezek előállításáról, működéséről tartott előadást és megosztotta személyes élményeit is a hallgatósággal. Rendszeresen visszatérő kiállítóink között üdvözölhettük az Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Szakgimnáziumát. Leginkább rajzoló- valamint zenélő robotaik keltették fel az közönség érdeklődését, de mindezek mellett más különlegességeket is felsorakoztattak. Nagy örömünkre idén is jelen volt a szigetszentmiklósi RC-Klub Modellbolt. A cég ügyvezetője Szívós Tamás drónokkal, quadcopterekkel autómodellekkel és sok hasznos információval érkezett. A Microdyn Kft.-t első alkalommal üdvözölhettük kiállítóink körében. Ivák László olyan innovációs vívmányokat mutatott be, amelyek közt saját fejlesztésű 3D nyomtató, mobil marógép és Arduino alkalmazások is szerepeltek.

Szombaton főként családok és baráti társaságok kerestek fel minket. A gyerekek mellett a szülők, nagyszülők is rácsodálkoztak arra, hogy hol tart napjainkban a robotika, a programozás és a számítástechnika. A két napos rendezvény ideje alatt látogatóink interaktív játékokkal ismerkedtek, robottáncot tanultak, virtuális sétát tettek, kipróbálták a segwayeket, a VR-szemüvegeket, drónokat röptettek és hologrammokkal találkoztak. Vendégeink önfeledten kalandoztak Digitális Műhelyünk attrakciói között. Mindezen túl lehetőség volt a játékra, a tanulásra, a legügyesebbek pedig apró ajándékokkal térhettek haza. Bízunk benne, hogy a bemutatók, workshopok és előadások sorában minden korosztály megtalálta a kedvére valót.

Rendezvényünk nyitónapján közel 650 látogatót fogadtunk, másnap pedig 250 fő felett volt vendégeink száma. Több kiállítót mutattunk be, több élményt nyújtottunk az érdeklődőknek és a következő ilyen alkalommal szeretnénk mindezt még tovább fokozni. Találkozzunk jövőre is a tavaszi Digitális Napokon! Csak egy lépés a jövő!

A képekre kattintva galéria nyílik meg.